Паметникът на Свободата на връх Свети Никола, наричан погрешно и паметникът Шипка“

...
Паметникът на Свободата на връх Свети Никола, наричан погрешно и паметникът Шипка“
Коментари Харесай

Подготвят Паметника на свободата за дълъг ремонт

Паметникът на Свободата на връх Свети Никола, именуван погрешно и „ паметникът Шипка “ е заплашен. „ Поради продължаващите действия, свързани с обследването на фасадата, за известно време ще бъде стеснен достъпът до панорамната площадка на покрива му “. Това съобщение бе оповестено на  Фейсбук страницата на Националния парк музей Шипка-Бузлуджа. От екипа на музея молят гостите да се движат с нараснало внимание в региона на Паметника на свободата и да съблюдават напътствията на музейните служащи и на Охранителна полиция.

Какви са проблемите на паметника

„ Още при построяването си монументът е признат с доста недостатъци. Те се дължат основно на липса на строителен опит, на употребяваните некачествени материали, които заради липса на пари и сложната логистика са добивани на място. Основният проблем е, че влагата прониква в паметника и разрушава структурата му, а оказва въздействие и на непрекъснатата експозиция на музея “, споделя пред „ Сега “ доктор Чавдар Ангелов, директор на Националния парк музей Шипка-Бузлуджа. 

Последният план за консервация и реституция е разработван в края на 70-те години на предишния век и е отчасти изпълнен 1981-82 година - и то от строителни войски. Припомня доктор Ангелов и разяснява, че влагата прониква в паметника главно през фугировките. Компрометирани са фугиращите смеси, които затварят пространството сред облицовъчните камъни. Лошото е, че местният камък доломит, от който е построен, също поема влага. Зимата замръзва, лятото отпуска и това въздейства неприятно на структурата на самия камък и води до неговото разрушение. Всичко това се отразява на състоянието на паметника, добавя шефът.

Какво следва

Изработването на  проект за консервация и реституция е трябвяло да бъде предоставено още миналата година, но на 6 април 2020 година се случил случай — три от облицовъчните каменни плочи от южната фасада на паметника паднали. Слава Богу никой не потърпевш. Предприети били съответните дейности по закона за културното завещание, направено било спешно подсилване. Есента директорът обявил обявил публичната поръчка с предмет Възлагане на разработване на проучване на положението на фасадите на паметника и разработване на план за консервация и реституция. На 17 февруари 2021 г. е подписан контракт с определения реализатор с осигурено финансирането от 168 хиляди лв. с Данък добавена стойност. 

Обследването е най-скъпата и рискова част от целия план. Скелето, чието слагане стартира на 11 май, вече  обгражда паметника, е осигурява достъп на експертите до всяка точка от фасадата. От доктор Ангелов разбираме, че вече е завършило фотограметричното снимане на паметника. Ако всичко е наред до края юни тази част с обследването би трябвало да завърши. " Плюсът ще бъде, че ще разполагаме със стопроцентова фотография на положението на фасадите и може да стартира изработването на плана за реституция и консервация “, споделя шефът.

 

Докога ще продължи ремонтът

„ Ако всичко се движи по график,  се надяваме в края на май 2022 година планът за реституция и консервация да бъде подготвен — споделя шефът. — За да започне ремонтът, би трябвало да осигурим финансирането на вече съгласуваният и остойностен план “. Предвид на това, че сумата сигурно ще е над 30 000 лева без Данък добавена стойност, и попада в обсега на Закон за обществените поръчки, би трябвало да се направи и нова процедура по възлагане на социална поръчка за осъществяването на плана за консервация и реституция. Така че ремонтът няма по какъв начин да започне преди летните месеци на 2023 г. 

„ Може да наподобява, че действаме  бавно, тромаво и си давам си сметка, че някои от дейностите ни несъмнено изглеждат  непонятни и безсмислени за публиката — признава шефът. — Но става дума за една от светините на България и законът е пределно явен. Екипът на музея е решен да извърви този път “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР